Cătălina Fometici

| 29 iunie 2013 | Răspunde
Cătălina Fometici
 PROFIL_d3d9a0_351f971374bde14beac9df732428c527.jpg_srz_270_400_85_22_0.50_1.20_0.00_jpg_srz
Oraș:  Timișoara
Data Nașterii:   4 Decembrie 1986
Studii - Liceul Pedagogic „Carmen Sylva”,
secția Filologie, Timișoara,2005- Universitatea de Vest, Timișoara,2008
Facultatea de Litere, Istorie și Teologie

 

– Universitatea de Vest, Timișoara, 2008
Masteratul de Comunicare interculturală,

Date personale

Cătălina Fometici este o scriitoare născută la Timișoara în anul 1986, a cărei lucrări sunt exemplificate sub formă de „povești”, adică proze mai mult sau mai puțin scurte, între care s-au strecurat și câteva poeme. A avut parte de nenumărate publicații ale prozelor sale în reviste SF și de mister, iar momentan lucrează la întocmirea unui roman. Scriitoarea a absolvit Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara în 2005, secția filologie, apoi a studiat Română-Engleză la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara până în 2008, iar din 2010 este masterandă în Comunicare interculturală la Universitatea de Vest din Timișoara. Între pasiunile sale se regăsesc: lectura, muzica, desenul, excursiile pe munte și concertele rock. Artistei îi plac în mod deosebit: rochiile medievale, castelele, ruinele, clădirile vechi, bijuteriile de argint și pietrele semi-prețioase, culoarea albastră, vinul roșu, ciocolata neagră, marea, pisicile, câinii husky și caii spanioli. Este fascinată de istorie, mitologie, cultura japoneză și bucătăria orientală, iar atunci când i se cere, se descrie simplu, într-un cuvânt: „povestitor”. Stilul pe care îl abordează în scrierile sale este o combinație de Dark-Fantasy cu influențe puternice de Gothic și „pasaje lirice, care dau o impresie de suprarealism. ”

 

Studii

Liceul Pedagogic „Carmen Sylva”, secția Filologie, Timișoara, 2001-2005
Universitatea de Vest, Facultatea de Litere, Istorie și Teologie, secția Română-Engleză, Timișoara, 2005-2008
Universitatea de Vest, Masteratul de Comunicare interculturală, Timișoara, 2008-2010

Publicații și premii obținute

2011

22 Septembrie – „Oameni fără fețe”, debut în revista „Gazeta SF”, cu care a obținut premiul Gazeta SF pentru cel mai bun debut din 2011

17 Octombrie – „Doamna cu pisica albă”, publicată în „Gazeta SF”

21 Noiembrie – „Răsărit de soare”, publicată în „Gazeta SF”

Decembrie – „Chipul Euridicei”, apariție în numărul 19 al revistei „Suspans”, cu care o obținut premiul Fan SF pentru cel mai bun autor român nepublicat în volum

2012

Ianuarie – „Ghețurile Marelui Nord”, apariție în numărul 20 al revistei „Suspans”

22 Ianuarie – „Jertfă pentru marea liniștită”, publicată în „Gazeta SF”

21 Februarie – „Dincolo de umbre”, publicată în „Gazeta SF”

Februarie – „Dracul di Bucegi”, apariție în numărul 21 al revistei „Suspans”

Martie – „Cealaltă dintre ghețuri”, apariție în numărul 22 al revistei „Suspans”

***

Seria Pădurea Vrăjită:

Aprilie – „În zori, pădurea era albastră… „, apariție în numărul 23 al revistei „Suspans”

Mai – „Pentru toate comorile iadului”, apariție în numărul 24 al revistei „Suspans”

Iunie – „În urma lor, doar flăcările…”, apariție în numărul 25 al revistei „Suspans”

***

Mai

 

Antologia „Dincolo de noapte. 12 fețe ale goticului„, din cadrul Millennium Books, în care a avut onoarea să debuteze pe hârtie cu povestea „Sub vălul nopţii”, alături de scriitori consacraţi şi debutanţi de mare talent; editor a fost scriitorul Oliviu Crâznic, autorul romanului gothic „…şi la sfârşit a mai rămas coşmarul”.

 

 

 

 

 

 

Octombrie – „Phaedra”, apariție în numărul 1 din „Revista de Suspans”

Noiembrie – „Păpușa”, apariție în numărul 2 din „Revista de Suspans”

2013

„În momentul de față lucrez la un roman de factură dark fantasy/gothic, care sper (și cred) că va fi gata cât mai repede (adică în prima jumătate a anului). Nu voi spune încă despre ce este vorba, voi spune doar că are de toate: mister, dragoste, aventură, dramă, suspans, personaje interesante, lupta dintre bine și rău… Adică rețeta completă. Voi vorbi mai multe despre acest roman puțin mai încolo. ”

 

Pasiuni

„Lectura, muzica și desenul se află la loc de cinste; de asemenea, excursiile pe munte și concertele rock sunt undeva foarte sus în top. Îmi plac rochiile medievale, bijuteriile de artgint, pietrele semiprețioase, culoarea albastră, vinul roșu, ciocolata neagră. Ador pisicile, câinii husky și caii spanioli. Am o mare slăbiciune pentru clădiri vechi, castele, ruine. Mă fascinează istoria, mitologia, cultura japoneză, bucătăria orientală. Îmi place marea.”

 

Influențe recunoscute

„În poveștile mele, abordez un Dark-Fantasy cu puternice influențe de Gothic. Nota mea distinctivă: pasaje lirice, care dau o impresie de suprarealism. Am fost adesea comparată cu Mircea Eliade.”

 

Descriere personală

„Povestitor”

 

Descrierea Omu’ și Libelula

Cătălina Fometici este o talentată scriitoare a căror lucrări, în totalitatea lor, formează un amestec de istorisiri medievale, povești construite în jurul unor personaje fanteziste, mitologie, folclor autohton, toate inundate de creativitatea sa nemărginită. M-a captivat de la prima sa lucrare pe care am citit-o și anume lucrarea sa de debut, prin felul său de a scrie. Textul curge lin din îmbinarea cuvintelor care se țes, ca într-o pânză de păianjen, în pasaje lirice care dau consistență poveștii. Felul în care descrie orice detaliu creează imagini vizuale în mintea cititorului, ajutându-l pe acesta să perceapă mai ușor  întreaga poveste. Stilul ei este ademenitor și păstrează cititorul acaparat atât prin descriere, cât și prin dialoguri, dar mai ales prin narațiune. În unele lucrări, într-adevăr, trezește amintiri ale scrierilor lui Eliade.

În poveștile cu vampiri descrie foarte romantic scena morții și redă perfect singurătatea pe care o simte un suflet rătăcit, care nu își găsește locul sau rostul în lumea în care trăiește. Are o imaginație bogată care o poartă înapoi în timp, în vremuri demult uitate pe care le descrie de parcă ar fii asistat la întâmplările acelea și pe care le dezvoltă fie din adevăruri mitologice, fie din sâmburii de adevăr ai unor legende ale folclorului românesc. Se ajută de scene, trecând de la una la alta, în timp ce se joacă cu timpul. Îl saltă înainte și înapoi, de parcă l-ar îndoi pentru a crea suspans-ul. Mai mult decât atât, îmbină perspectiva eroilor și luptătorilor cu cea a zeilor, iar prin întrepătrunderea și completarea celor două elemente naște din propria-i fantezie o imagine de ansamblu asupra istoriei trecute. La fel face și în cazul legendelor și a miturilor autohtone, pe care le învăluie în descrieri de munte, foarte intens. Este de admirat cum se pune în pielea personajelor moderne, cât și în a celor rămase în mintea bătrânilor și transmise generațiilor tinere prin viu grai. Ceea ce apreciez cel mai mult, pe lângă stilul remarcabil, propriu, creat este eleganța cu care descrie chiar și cele mai întunecate idei, săpând adânc în inima goticului.

 

Echipa Omu’ și Libelula vă prezintă cu mândrie un stil mai rar întâlnit în scrierile românilor: goticul și o altă față a sa, cea oglindită în lucrările Cătălinei Fromeci. Vă invit să citiți poveștile sale în secțiunea următoare!

Lucrări pe Omu și Libelula

Oameni fără fețe

Foșnete

Doamna cu pisica albă

Răsărit de Soare

Chipul Euridicei

Ghețurile Marelui Nord

Jertfă pentru marea liniște

Linkuri artist

Site Personal

Facebook Personal

Blog 

Facebook Blog

 

Etichete (tags):

Categorie: Biografii, Biografii Poeți, Biografii Prozatori

Lasă un răspuns